Soul food, ofwel voedsel voor de ziel. Misschien heb je het culinaire begrip soul food al eens zien langskomen. Maar wat is nu eigenlijk soul food? Waar komt het vandaan en welke gerechten kunnen we rekenen tot soul food? In dit blog lees je meer over de oorsprong van soul food en welke soul food-gerechten je bij ons kunt vinden.

Oorsprong van soul food

Oorspronkelijk is soul food een aanduiding voor de traditionele Afro-Afrikaanse keuken die in de jaren ‘60 in het zuiden van de Verenigde Staten ontstond. Soul food-gerechten zijn ontstaan in tijden van schaarste. In de zuidelijke staten had de Afro-Amerikaanse bevolking het niet heel breed. De meeste mensen moesten hun toevlucht zoeken in het eten van goedkope producten, zoals kippenvleugels of spareribs. Door het goedkope vlees te frituren of te braden in veel vet werd het voedsel rijker aan smaak en had men sneller een vol gevoel. Ook groenten werden gegaard in reuzel. Tegenwoordig is dit soul food helemaal ingeburgerd in de Amerkaanse ‘keuken’ en wordt het er overal gegeten.

Soul food verovert de wereld

Soul food is dus niet bepaald de meeste magere manier van eten. Door zijn rijke smaak en de makkelijke bereiding en voordelige prijs ging soul food al snel de hele wereld over. Koks in andere culturen zagen er gelukkig andere mogelijkheden in en lieten zich inspireren door de beginselen van soul food. Zij gaven er hun eigen creatieve draai aan en bedachten op soul food geïnspireerde gerechten die we tegenwoordig onder de noemer ‘wereldkeuken’ kunnen scharen.

Soul food: er gaat een wereld voor je open

Ook bij Gastrobar Hartig hebben wij ‘een wereldkeuken’. Bij ons kun je de eerlijke, pure en rijke smaken van soul food proeven in diverse verrassende gerechtjes. En omdat je bij ons kleine gerechtjes met je gezelschap kunt delen, kunnen je smaakpapillen bij ons op wereldreis. Soul food; met de ziel bereid om de ziel te trakteren op heerlijke smaken. Kom soul food gerust eens proberen bij Gastrobar Hartig! Onze gerechten komen uit alle windstreken over de wereld. Bij ons eet je heerlijke soulfulle en duurzame vlees-, vis- en vegetarische gerechten met respect voor de natuur en het milieu. Reserveer nu een plekje in ons restaurant.