Shared dining bij Gastrobar ‘Hartig’ in Rotterdam vindt zijn oorsprong in passie en liefde van de familie in het maken en delen van hun gerechten. ‘Waarom zouden we dit niet doen voor anderen in een grote stad?’ Als healthy foodbloggers maken Miranda en ik kennis met mede-eigenaar Stephan. Wij zijn benieuwd naar het verhaal achter de naam ‘Hartig’. Wat willen zij met ‘Hartig’ uitstralen en waarin is dat terug te zien? Wij zijn een persoonlijk gesprek met hem aangegaan en zijn meer te weten gekomen over ‘Hartig’! Tijdens deze avond hebben wij ook enkele gerechten van hun kaart mogen proeven. Ik neem je in deze blog mee naar Gastrobar ‘Hartig’.
Gastrobar ‘Hartig’ is gevestigd aan de Hartmansstraat 20A in Rotterdam. De Gastrobar is met de auto en het openbaar vervoer goed te bereiken. De eerste gasten zitten op het terras voor wanneer ik als eerste aankom. Stephan vertelt later: ‘Pas geleden hebben we het terras opgeknapt.’ Het ziet er verzorgd uit buiten op het terras en dat maakt mij nieuwsgierig naar hoe het erbinnen uitziet. Door de zwarte klapdeuren ontwaart zich een geheel andere maar eigen sfeervolle ambiance ten opzichte van het terras.
‘Wij zijn flexibel, ook in de keuken. Als je thuis trek hebt, dan trek je ook de koelkast open. Als iemand nog net voor sluitingstijd binnenkomt dan is diegene nog welkom. Onze keuken is daarom altijd open. Net als thuis.’ Stephan legt uit dat ze de afgelopen jaar bezig zijn geweest met het ontwikkelen van ‘Hartig’. ‘We hebben nu echt het gevoel dat het nu staat zoals het moet zijn.’ Ze willen een thuis zijn voor hun gasten en geen trendy zaak. ‘Wij willen een ongedwongen sfeer neerzetten. Alsof je thuis bent.’ Volgens Stephan moet alles daarop aangepast zijn, zoals de uitstraling en de muziek.
Hokjesdenken
Schoonmoeder Bernadette is het creatieve brein achter de shared dining menu. Met haar jarenlange ervaring in verschillende keukens weet zij gasten te verrassen. ‘We hebben gekeken en we hebben verder ontwikkelt wat onze gasten fijn vinden. Onze zaak is qua kaart meer gaan leven. We hebben veel diversiteit in ons menu,’ zegt Stephan. Het enige is volgens hem dat wij mensen in hokjes denken. We verwachten iets in een bepaalde volgorde: voorgerecht – hoofdgerecht – nagerecht. Dat willen ze hier nu juist doorbreken. Je besteld iets en wat als eerste klaar is, krijg je op tafel. Het mag allemaal door elkaar…
Diversiteit
Stephan laat ons kennismaken met verschillende gerechten. Onze shared dining bestaat uit:
1. Gebakken chorizo in wijn met lente-ui en olijven.
2. Breadsticks: knoflookbrood met pestomayonaise.
3. Pulled fish: gerookte heilbot met saffraandip, gerookte zalm met limoendip en gerookte makreel met harrisadip.
4. Biefstukpuntjes in huismarinade en geroosterde paprika.
5. Gevulde aubergine: met couscous, abrikoos, rode peper, feta, lente-ui en pistachenoten.
6. Aardbeien trio: warme aardbeien in saus, aardbeienkwark en verse aardbeien.
Eigen beleving
Het is leuk om samen gerechten te delen. Zo kan je veel proeven van allerlei gerechten. Dat vind ik al positief aan dit concept. Ik laat je graag weten wat ik van de gerechten vind.
De gebakken chorizo vind ik heerlijk. Ik ben dol op chorizo en gelukkig krijg je ook grote stukken. De wijn waar het in is gebakken proef je, zonder dat dit heel dominant aanwezig is. De olijven en de lente-ui erbij is heerlijk.
De breadsticks vind ik ook zo heerlijk. De pestomayonaise erbij is een heerlijke combinatie. Het brood is knapperig gebakken, maar het voelt niet vet aan. Voor beide een stuk is ook voldoende.
Pulled fish vind ik spannend, want de heilbot heb ik nog niet eerder gegeten. De vis smaakt goed. Het enige is dat de vis best stug is om te snijden met het bestek wat ik erbij krijg. Mogelijk dat een scherp mes het snijden van de vis het gemakkelijker maakt? De saffraandip maakt de vis minder zout van smaak. De zalm met limoen vind ik heerlijk en een goede combinatie. Over de makreel ben ik niet helemaal uit. Makreel zelf vind ik heerlijk alleen weet ik niet of het in dit rijtje past? De heilbot en de zalm zijn beide fris van smaak en de makreel is voor mij wat ‘saai’ doordat het minder fris is. Miranda en ik zaten te speculeren of een andere vis een optie zou zijn?
De biefstuk met geroosterde paprika smaakt ook goed. De biefstuk is goed mals en daardoor goed te snijden. Het is medium gebakken. Ik vind het geheel wel wat zout smaken, maar weet niet of dit door de marinade komt. Heerlijk met de spinazieblaadjes erbij.
De gevulde aubergine smaakt redelijk goed. Ikzelf vind het wat flauw smaken maar dat komt doordat ik geen feta lust. De feta geeft volgens Miranda juist net meer smaak aan het geheel. Ik breng het op smaak door er wat peper aan toe te voegen. Vanwege de feta zou ik het gerecht niet snel nog een keer kiezen.
Aardbeientrio. Heerlijk, ik ben dol op aardbeien. Lekker ook om aardbeien op drie verschillende bereidingswijze te proeven.
O trouwens, voor mijn gevoel zat er toch een bepaalde volgorde in de gerechten. Het toetje van de aardbeien voelde voor mij echt als het nagerecht. Of zit ik dan ook vast in hokjesdenken?
‘Hartig’ en cocktails
Bij onze gerechten kiezen we twee cocktails. Miranda kiest ‘Hendriks’, een cocktail met alcohol. Ik ga voor een alcoholvrije cocktail, genaamd ‘Mix specials’ met bosbes, rozemarijn en gember. En wat een feest om deze cocktails te krijgen! Ze worden echt met veel aandacht klaargemaakt. Mijn cocktail is heerlijk zoet en ik mis niet eens de alcohol. De cocktails worden niet gemaakt met shaker. Bernadette heeft mij eerder uitgelegd dat iedereen die achter de bar staat de cocktails moet kunnen maken. ‘De handelingen voor het bereiden van de cocktails moeten simpel zijn en bij het shaken van een cocktail moet je daar echt meer van weten.’ Ze blijven zich ontwikkelen met hun drankenkaart. Volg ze op Instagram om de laatste ontwikkelingen niet te missen!
‘Hartig’ deelt liefde
Want daar draait het bij ‘Hartig’ om: samen gezellig eten en drinken. Zo is ook het idee ontstaan voor een eigen horecazaak. De liefde en passie voor het eten koken en dit met elkaar delen bracht hen bij elkaar en vormde de basis voor het concept van ‘Hartig’. Horeca-ervaring zit al in de familie. ‘Mijn schoonmoeder heeft al zo’n 40 jaar ervaring in de horeca. Zij heeft in verschillende keukens gewerkt. Ik werk zelf ook al aantal jaar in de horeca en heb ervaring als operationeel manager.’ Het is nog steeds een familiebedrijf. Stephan vertelt: ‘Mijn schoonmoeder staat in de keuken. Samen met mijn schoonvader doe ik de marketing. Mijn partner helpt af en toe mee, zij heeft namelijk een baan in de mode. Ikzelf ben conceptbewaarder.’
De gerechten op de menukaart van ‘Hartig’ zijn heel divers. ‘Het eten is vooral heel puur en gezond. We vinden het belangrijk dat er veel groenten aanwezig zijn in onze gerechten’, legt Stephan uit. Ik word hier persoonlijk heel blij van! Hoe vaak krijg je niet in een restaurant een klein bakje met groente naast je gerecht dat je besteld? ‘Wij vestigen juist de aandacht op vegetarische gerechten en groenten. Door het juist aantrekkelijk te maken, geloven wij dat mensen het meer gaan eten.’ Stephan weet dat in veel restaurants groenten een side dish is. ‘Wij geven er net zoveel aandacht aan als aan de vis en het vlees.’
‘Hartig’ en kunst
Er is goed nagedacht over het interieur binnen. Authentieke tafels en stoelen geven een speels en sfeervol geheel aan de Gastrobar. Waar buiten de tafels en stoelen identiek zijn elkaar, is dit binnen niet het geval. Links is de bar met tap gevestigd waaraan je kan zitten. Op de achterwand is een grote muurschildering gemaakt van de familie achter ‘Hartig’: Bernadette, Huib, Stephan en Romany. Aan de rechterzijde hangen aan de wand allerlei plaathoezen. Er zijn ook kunstwerken te vinden van Hans Hartmans en Danielle Henger van Rijssen. Het is heel divers, maar alles klopt naar mijn gevoel.
Duurzaamheid en ambities
‘Onze ambities zijn 100% duurzaamheid. Zo hebben wij LED-lampen en koken wij op inductie. We willen de kelder verbouwen. De ruimte is namelijk net zo groot als deze ruimte hier. We krijgen wel sceptische reacties, maar wij zien het voor ons.’ Stephan vertelt dat het plan is om er een keuken beneden erbij te laten bouwen zodat ze private dining kunnen aanbieden voor zakelijke klanten. De ligging van ‘Hartig’ is centraal: vlakbij metrostation Beurs en tegenover het overdekte parkeergarage Apcoa.
Deze blog is geschreven door Gezond Genoeg.