Een restaurant runnen met je schoonouders, je moet het maar durven. Stephan de Leur ging het avontuur aan en vertelde ons er alles over tijdens het proeven van de nieuwe kaart van Gastrobar Hartig. Na een aantal jaren weet het team van Hartig steeds beter zijn draai te vinden. De focus van de gastrobar ligt op shared dining, voor zowel kleine als grote gezelschappen.

Gastrobar Hartig heeft als motto ‘toegankelijk zijn voor iedereen’. Wanneer we Stephan vragen welke doelgroep hij wil bedienen, antwoordt hij: “In welk hokje wil je ons plaatsen? Voor iedereen in verschillende doelgroepen is er wel wat.” Dat uitgangspunt zien we terug op de menukaart. Vis, vlees en vegetarische gerechten zijn er in gelijke maten. Daarnaast zijn de gerechten geïnspireerd op de Franse, Italiaanse, Spaanse, Midden-Oosterse en Aziatische keuken. Dat is een hele mond vol, écht van alles wat dus. Aangezien wij nooit kunnen kiezen laten we dat over aan Stephan.

Oester hour

Ons diner begint met oesters. De ponzu die erbij wordt geserveerd is heerlijk. Zelfs mijn tafelgenoot -die niet van oesters houdt – twijfelt of hij er nog een aantal extra zal bestellen. Leuk feitje; elke vrijdag is het bij Hartig de hele dag oester happy hour, waarbij ze €1,50 per stuk kosten.

Klassieke gerechten in modern jasje

Bij Hartig geven ze graag klassieke gerechten een moderne twist. Zo is aan de oude bekende dis vitello tonato harissa toegevoegd. De harissa zorgt voor een kick en is hiermee een verrassende toevoeging die ons erg goed smaakt. De tonijn wordt op twee manieren bereid en geserveerd met wasabimayonaise en courgettesalade. Wat ons betreft kun je nooit te veel wasabi hebben, de volgende keer vragen we zeker nog wat extra.

Ook zijn er warme gerechten, zoals pompoen met geitenkaas, honing en portobello. We worden niet weggeblazen door dit gerecht. Ondanks de aanwezigheid van kaas en honing smaakt de portobello wat droog. Echter vergeten we dit snel wanneer de lamsrack op tafel komt. Dit wordt geserveerd met een salsa verde, witte en groene asperge en aardappel. Gelukkig houdt chef Bernadette net als wij van een lekkere bite in de asperge.

Kleurrijk tafereel

Niet alleen op de menukaart is een grote verscheidenheid te vinden, ook aan de muren. Op de achterwand pronkt het familieverhaal dat geschilderd is door een vaste gast en naast onze tafel een is een kleurrijk tafereel van Hans Hartman te vinden. Het valt op dat Gastrobar Hartig de buurt en haar gasten betrekt bij de filosofie. Stephan bevestigt dit wanneer hij vertelt dat ze zorgvuldig bedrijven zoeken om mee samen te werken, ze vinden het belangrijk dat deze bedrijven dezelfde waarden hebben als hun familie.

Machtige desserts en frisse cocktails

Wees gewaarschuwd als je een dessert bestelt, ze slaan in als een bom. Wij proeven de panna cotta van mango en de citroenmascarpone met bastogne en drinken, op aanraden van Stephan, daarbij een limoncello en een muscat. Een prima idee, dat kunnen we natuurlijk niet afslaan.

Als je je diner wilt afsluiten met iets dat minder zwaar op de maag valt, kun je kiezen voor een frisse cocktail. Ook daarin heb je weer een ruime keuze. De Pink Willy bijvoorbeeld, een gin-tonic met bevroren frambozen is bedacht door één van de vaste gasten en heeft een eigen plekje gekregen op de menukaart.

Gemoedelijk en warm

Hartig maakt een duidelijke keuze om een breed aanbod aan gerechten te bieden aan haar gasten. Het komt goed uit dat je mag delen, zo kun je er zoveel mogelijk proeven. Een voordeel van Hartig is dat je er tot laat kunt eten, doordat je hier tot middernacht heen kan om iets te bestellen. Wat na ons bezoek vooral bijblijft van Hartig is de gastvrijheid waarmee we ontvangen zijn. Het familiegevoel dat zo belangrijk is hier wordt absoluut overgedragen aan de gasten, we voelen ons erg welkom. Dit zien we ook aan hoe het team onderling met elkaar omgaat op de werkvloer. Er is aandacht voor de gasten en voor elkaar. Zo creëert Stephan samen met het team een gemoedelijke en warme sfeer.

Foto’s en tekst zijn afkomstig van de Buik.