Voor een hapje eten of een lekker drankje moet je naar Gastrobar Hartig. Door de ambiance weten zij een huiselijke sfeer neer te zitten.  Als gast word je door deze familie omarmd en dat gevoel willen zij ook hun gasten geven. Uitgebreid tafelen of een borreltje met een gezond gerecht of bite. Het kan hier allemaal.

Het zit allemaal in de naam

Bijna 5 jaar maakt Hartig deel uit van de Hartmansstraat in Rottterdam. Het is een familiebedrijf, maar net even anders. Stephan runt namelijk de Gastrobar samen met zijn schoonouders. Zijn vrouw werkt momenteel minder in de zaak.
In de familie aten zij regelmatig samen. De familie vindt het belangrijk om samen te zijn en samen hun eten te delen. Zij besloten dit niet te beperken tot hun eigen woonkamer, maar dit uit te dragen in het starten van hun eigen onderneming.

Thuis bij Hartig

De muziek staat zacht. Uitnodigend warm is het interieur. De meeste restaurants sluiten de keuken om 22 uur, maar hier ben je tot 0.00 uur welkom. Bij Hartig ben je thuis. Dat houdt in dat je ’s avonds laat ook trek kunt hebben in wat te eten.
Het is niet alleen maar een drankje bij het eten. Maar zij willen ook inspelen op een lekker hapje bij jouw drankje.

Deel je eten

Breek los met de gewoontes van een voor-, hoofd- en nagerecht. Er zijn hier geen regels in welke volgorde jij iet moet eten. De menukaart bestaat uit ongeveer 30 verschillende gerechten. Een combinatie tussen koud en warm. Alle gerechten worden op tafel neer gezet en jij deelt dit met jouw tafelgenoten. Zo heb je samen dezelfde eetervaring. Dat is shared dining.

Stephan vertelt: ‘De meeste mensen denken in hokjes en door ons concept heb je een totale nieuwe ervaring’. Wij, mensen, zijn iets gewend en dan is het lastig om het idee van verschillende gangen los te laten. Aan elke nieuwe klant wordt het concept van Hartig uitgelegd, maar er blijven klanten komen die toch liever een duidelijke verdeling van hun eten hebben. Stephan vindt het een uitdaging om de klant toch iets nieuws voor te schotelen wat zij nog niet kennen.

Kwestie van smaak

Een bord vol patat, een klein stukje vlees en standaard rauwkostgroenten met een dressing, dat kom je hier niet tegen.
Schoonmoeder staat in de keuken aan het roer. Vanuit de jarenlange horeca ervaring van de familie zijn de smaakcombinaties samengesteld. Met zorg is gekeken en geproefd hoe de smaken het beste naar voren komt in het gerecht. Ook aan de vormgeving van het gerecht is aandacht besteed.

Groenten krijgen volop de aandacht en staan in de spotlight. Hartig is gericht op gezonde voeding, waarbij er zo min mogelijk toegevoegd wordt. De klant ervaart hoe lekker groenten zijn. Daarbij wordt dan het vlees of vis niet gemist.

Kijkend naar de toekomst

De afgelopen 5 jaar heeft de familie hard gewerkt aan de kaart, maar zij willen meer.
Verschillende non- en alcoholische cocktails staan op de kaart. Als je geen alcohol drinkt, kun je met deze cocktails voor de dag komen.
Stephan is bezig met het ontwikkelen van biercocktails, die binnenkort op de kaart komen.
De kelder wordt een vergaderplek en private dining plek.

De smaakcombinaties zijn verrassend

Annelies en ik mogen aanschuiven om verrast te worden door de chef. We krijgen eerst beide een cocktail. Voor mij de Hendriks; een gin tonic met komkommer. Annelies neemt de mix special met bosbes, gember en ginger ale. Beide zijn een plaatje.
Bij ons drankje krijgen wij chorizo en olijven gebakken in rode wijn. Tijdens het bakken neemt de wijn het vet van de worst op. Zo krijg je de indringende zoete smaak van de wijn.
Niet veel later komt de breadstick met pestomayonaise. Het brood is knapperig en heeft een heerlijke knoflooksmaak. De pestomayonaise is een fijn licht smeersel voor op het brood.

Deze blog is geschreven door Health Happy Food.